O maşină funerară nouă, un logotip şi o capelă restaurată
Ludmila Boţan, şefa întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”: «Avem trei autospeciale funerare care activează, au peste 20 de ani, sunt deja învechite, a fost strict necesar de a procura un autocafalc nou, ceea ce am şi făcut. Cât aţi cheltuit pentru ea? În jur la 19 mii euro. Am considerat necesar să avem logotipul nostru, care este practicat în toate țările lumii. În primul rând era necesar să arătăm lumânarea cu lumina, lumina fiind aprinsă la fiecare mormînt. Acei doi trandafiri sunt florile vii care reprezintă o continuitate a vieţii. Cercul ca şi crucea celtică reprezintă infinitul, sau eternitatea. Şi pe crucea celtică dacă aţi observat este legătură între cer şi pământ».
Amintim că ieri, la şedinţa operativă a primăriei restaurarea capelei din cimitirul central a stârnit o mulţime de glume atunci când directoarea l-a invitat pe primar să vadă rezultatul.
Dorin Chirtoacă, primar de Chişinău: «Prezenţa? Da. În calitate de? De spectatori. Oaspeţi desigur. Acolo oaspete eşti o singură dată. Nu e adevărat, o singură dată doar la urmă. Aşadar, putem considera că am primit o invitaţie oficială la cimitir, la inaugurarea capelei. Locul liber de ocupat, da?»
Ludmila Boţan, şefa întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”: «La noi în municipiu nu a mai fost o astfel de încăpere, chair dacă marea majoritate simte necesitatea de a ridica sicriul cu defunctul la etajul 10 sau 12 sigur că e o problemă şi fiecare cetăţean avea nevoie să îşi depună sicriul cu defunctul la priveghi pentru o noapte sau două. Aceeaşi cruce celtică , cel mai important simbol, reprezintă suprapuenrea mai multor religii, fapt care permite cetăţenilor de orice confesiune să benefieceze de acest lăcaş».Pe interior capela a fost schimbată radical, iar fresca – restaurată.
Pentru serviciul de plasare a defunctului în capelă se percepe taxa de 100 lei pentru o oră. În cazul închirierii capelei pentru un interval mai mare de 7 ore, preţul integral va fi de 700 lei, nicidecum nu va fi depăşită această sumă. Capela a fost atestată documentar în anul 1947, însă piatra de la intrare indică anul 1873, ceea ce ar putea înseamna că are peste 140 de ani.