Servicii Funerare

Primiți susținerea profesională deplină

Sfintele Paști

Posted by in |

  • Date: Dum, apr. 12, 2015 - joi, apr. 30, 2015
  • Timp: 2:58 pm - 2:53 pm

           Paştile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea Lui Isus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creştine, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.Data de început a Paştilor marchează începutul anului ecleziastic creştin. Deloc întâmplător, această celebrare anuală a Învierii lui Isus are loc primăvara, în anotimpul renaşterii naturii. Este o sărbătoare a luminii şi a bucuriei, a reîntoarcerii la noi înşine şi la lucrurile frumoase din jurul nostru.

            Paştele este şi una dintre sărbătorile cu cele mai multe şi bogate tradiţii. În Bucovina, unul dintre obiceiurile din preajma Paştelui, adus la nivel de artă, este încodeiatul ouălelor.Este un lucru migălos, care cere răbdare, isusinţă şi pricepere şi care face din meşterii bucovineni adevăraţi artişti populari.
În tradiţie creştină, ouăle roşii simbolizează sângele vărsat de Isus şi miracolul renaşterii. Oul devine astfel, element central al sărbătorii pascale. Ouăle se ciocnesc la masa de Pasti respectându-se un anumit ritual: persoana mai în vîrstă ciocneşte prima oul rostind cunoscuta formulă „Hristos a Înviat !”, la care i se răspunde cu „Adevarat a Înviat!”. Roşii iniţial ouăle de Paşti sunt foarte divers colorate şi în unele zone, încondeiate în difeirte motive.
Simbol al jertfei lui Isus, mielul este, în mod tradiţional, alături de ouă, nelipsit de pe masa creştinilor de Paşti. La origine, tradiţia mielului vine de la evrei, unde era adus ca jertfă în faţa lui Dumnezeu. Odată cu trecerea la creştinism, a fost preluat şi acest obicei al mielului la masa de Paşti. În tradiţia populară se spune că mielul este aducător de noroc şi că, dacă întâlneşti un miel în preajma Paştelui, este un semn de noroc şi bunăstare.