Comunicat informativ referitor la redistribuirea loturilor.
Suntem în anii când totul se schimbă rapid, tehnologiile avansează, iar soluționarea problemelor apărute necesită abordări și soluții optime atât pentru moment, cât și pentru viitor. Pentru activitatea serviciilor funerare se cere o strategie , se cer soluții urgente pentru ca domeniul dat de servicii prestate să poată satisface cerințele promte și strict necesare ale populației ( înhumările se fac doar în 72 ore, de obicei). Teritoriul mun. Chișinău este prea împânzit de cimitire, avem 11 la număr, Sf. Lazăr fiind unul dintre cele mai mari din spațiul European.
Se știe, că pământul este un tezaur neprețuit pentru generații, iar istoria este domeniul cunoașterii unui popor, de aceia noi, toți, suntem acei care o păstrăm, o făurim și o transmitem mai departe urmașilor .
Orice hotărâre care se cere a fi luată pentru soluționarea necesităților zilei de azi este bine să împace cât mai mult ambele aspecte abordate.
Suntem un popor muncitor, răbdător și emoțional. Uneori din păcate, emoțiile prevalează asupra gândirii raționale.
Vrem cu toții să fim mai civilizați, să trăim mai bine și multe altele… dar când vine timpul pentru a ne responsabiliza, fiecare în parte, a ne asuma anumite decizii, cedam. De ce și pentru ce?
Așteptăm ca schimbările, uneori mai incomodate un pic, să le facă alții, ceia ce nu este corect. Ele încep cu fiecare din noi.
Acum la subiectul concret:
Anunțurile plasate pe morminte , monumente vin să informeze populația să-și evalueze opțiunile ce țin și de acest aspect al vieții, inevitabil și el pentru fiecare, de fapt.
Noi, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”, ajutați de specialiști în domeniul istoriei, vom evalua, vom selecta acele monumente care reprezintă o valoare istorică și le vom păstra . Rudele de gradul I ai celor înhumați, care nu au autorizat mormintele, se vor adresa și vor prezenta documentele confirmative, vor achita plățile corespunzătoare și vor păstra mormintele.
Celelalte morminte, chiar astăzi, nu începe nimeni cu buldozerul să le demoleze, totodată, în circumstanțele actuale, când locurile pentru înhumări curente sunt la limită, extinderea cimitirului nu poate avea loc la nesfârșit și se tărăgănează din pricina factorilor atât obiectivi, cât și subiectivi. Ce facem? Această extindere este o soluție unică pentru moment. Pe viitor se cer și alte măsuri, cum ar fi refolosirea obligatorie după 7 ani și înmormântarea în același mormânt al rudelor, redistribuirea locurilor după un anumit timp, cum se face în țările europene, care au o mai mare grijă față de patrimoniul țării, (anexăm poze din cimitirele europene).
Deci, ne întoarcem la aceiași întrebare: Ce facem cu viitorul ? Ce transmitem: Un Chișinău transformat în cimitir și cu pământuri ocupate de morminte unde nu se mai poate face nimic altceva zeci de ani sau pământuri cu potențial de dezvoltare. Răspunsul credem, e evident.