Servicii Funerare

Primiți susținerea profesională deplină

VANDALIZARE MORMINTE

Postat mai 8, 2022

Cu regret și durere în suflete, suntem nevoiți să constatăm că, pe lângă evenimentele frumoase, de comemorare a răposaților, în preajma sărbătorilor de Paști, pe teritoriul cimitirelor orășenești au loc și altfel de comportamente asociale: de ponegrire, vandalizare și profanare a mormintelor.

În noaptea dintre 5 și 6 mai, un grup de indivizi neidentificați au pătruns, pe ascuns, pe teritoriul cimitirului „Sf. Lazăr” din capitală, unde din motive necunoscute au incendiat, intenționat, în jur de 20 de cruci de lemn și cel puțin 40 de coroane funerare, profanând mai multe morminte, atât din sectorul 277, cât și din sectorul 281, sectoare de înhumări curente. La sesizarea organelor de ocrotire a ordinii publice, la fața locului a sosit echipa de examinare, de unde au fost ridicate mai multe urme și corpuri delicte. La moment se desfășoară urmărirea penală. Una dintre versiunile înaintate este desfășurarea unui ritual mistic.

Prin prisma celor relatate, venim  cu un îndemn către toți cei care dețin informații relevante, pe marginea împrejurărilor faptei comise, de a contribui la identificarea, depistarea și atragerea la răspundere a răufăcătorilor. Administrația „Combinatului Servicii Funerare” adresează cele mai sincere compasiuni  rudelor persoanelor decedate și beneficiarilor loturilor de înhumare, cărora li s-a adus prejudiciu moral și material în urma actelor de vandalism. Depunem tot efortul și multă speranță în vederea prevenirii în viitor a unor astfel de abateri imorale și ilegale.

Facem apel la o atitudine civică responsabilă, respectuoasă și de considerațiune față de locurile sacre și sanctuarele de comemorare a celor trecuți în neființă. Reamintim că, cimitirele orașenești reprezintă un complex arhitectonic, cultural-spiritual al Chișinăului de mare relevanță, ce necesită protecție, conservare și atenție cuvenită.

Cu respect,

Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”